Transformasi jenama AirAsia Digital

KUALA LUMPUR – Jenama Air­Asia yang sebelum ini sinonim dengan penerbangan tambang murah bakal ditransformasikan kepada syarikat digital berasaskan pelancongan, gaya hidup dan perkhidmatan kewangan menerusi pengenalan AirAsia Digital.
AirAsia Digital merupakan cabang digital Kumpulan AirAsia, yang sebelum ini dikenali sebagai RedBeat Ventures.
Ketua Pegawai Eksekutif ­AirAsia Goup, Tan Sri Tony Fernandes berkata, pihaknya melihat semua pilihan untuk menjana modal bagi pertumbuhan AirAsia Digital, namun menegaskan pihaknya tidak memerlukan jumlah yang besar.
Jelas beliau, AirAsia telah memiliki semua yang diperlukan termasuk jenama yang baik, pe­langgan, data dan kepakaran bagi memastikan AirAsia Digital menjadi platform pilihan untuk komuniti di rantau Asia Tenggara.
“Ia (permodalan) boleh jadi dalam bentuk hutang atau ekuiti, kami baru memulakan proses ini. Kami membuat semua ini (inisia­tif digital) menerusi modal kami sendiri, sama seperti ketika kami membina AirAsia,” katanya.
Beliau berkata demikian pada sesi taklimat media mengenai ­AirAsia Digital di sini semalam.
Turut hadir Pengerusi Eksekutif AirAsia Group, Datuk Kamarudin Meranun dan Pre­siden (AirAsia Digital) AirAsia Group, Aireen Omar.
Menurut Tony, AirAsia Digital bukan satu pelan alternatif (pelan B) untuk syarikat dan cuba lari daripada industri penerbangan yang teruk menerima kesan pandemik Co­vid-19, sebaliknya pihaknya telah merancang untuk memulakan inisiatif berkenaan sejak dua tahun lalu.
Katanya, pandemik Covid-19 hanya mempercepatkan proses tersebut.
“Ini adalah pelan A, kami sentiasa ingin mempelbagaikan punca pendapatan bagi syarikat. Kami melihat industri penerbangan akan kembali pulih dan ini dapat dilihat daripada operasi penerbangan peringkat domestik,” katanya.

The post Transformasi jenama AirAsia Digital appeared first on Kosmo Digital.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *